Roman Yazarken Yapılmaması Gerekenler

Roman Yazarken Yapılmaması Gerekenler

En çok satan kitabı yazmak veya en azından bir kitap yayınlamak istiyorsanız, nasıl roman yazılacağına dair pek çok sağlam tavsiye var. Ne yapmaman gerektiğini bilmen için yeni yazarları tuzağa düşürme eğiliminde olan yaygın tuzakları da göz önünde bulundurmaya değer. 

Roman Yazarken Kaçınılması Gereken 15 Hata

Yeni bir yazar için konu ilk romanla uğraşırken dikkat edilmesi gereken pek çok tuzak vardır. Bu yazma ipuçlarını izleyerek yaygın hatalar yapmaktan kaçının:

  1. Ara sıra yazmayın. Yeni bir yazar için ilk kez yazmak için oturmak en zor adım gibi gelebilir. En iyi yazma tavsiyesi yazmaya başlamaktır. Tek bir kelimeyi not edin ve yolunuza devam edin. Yardımcı olacaksa, günlük bir kelime kotası belirleyin. Zaman yönetimi becerilerini geliştirmek için birçok yazar, her gün belirli bir yazma süresi taahhüt eder.
  2. Hikaye yapısını göz ardı etmeyin. Her zaman temel anlatı yayınınızı aklınızda bulundurun. İddialı bir şekilde yaratıcı yazarlık söz konusu olduğunda bile, hikaye anlatımının teknik yönünü, karakter gelişimini hızlandırmayı ve hikayenin doruk noktasına doğru inşa etmeyi düşünmek önemlidir.
  3. Kendinizi ikinci kez tahmin etmeyin. Ürettiğiniz şeyin berbat bir yazı olduğunu söyleyen iç eleştirmeni susturun. Sadece beyin fırtınasına odaklanın ve hikaye fikrini aşağıya indirin. Geri dönüp daha sonra düzenleyebilirsiniz.
  4. İlk romanınızı bırakmayın. Yazma süreci özveri ister. Hevesli bir romancının, yazar blokajına uğradığında pes etmesi kolaydır. Bir roman büyük görünebilir, bu nedenle basit kilometre taşları belirleyin. İlk bölümle başlayın, ardından ilk taslakla. 
  5. Sürecinizi karalamayın. Kitap yazmaya gelince, (titizlikle planlayan) çiziciler ve ( pantolonunun koltuğuna uçan) pantoloncular var. Esnek olun ve sizin için hangi tarzın işe yaradığını görün. Bir çizici, hikayenin haritasını çıkarır ve roman yazma sürecini bir taslakla başlatır; bu, kendinizi boş sayfadan korkutuyorsanız yapmanıza yardımcı olur. Bir pantoloncu, kurgu yazmaya daha rahat bir yaklaşımla bilgisayar başına oturur - hikayenin onları nereye götürdüğünü takip eder.
  6. Yavaş başlama. Romanınızın başlangıcı önemlidir. Ana karakterinizi arayışına iten ve okuyucuyu bağlayan olay olan dramatik bir kışkırtıcı olay yazmak için zaman ayırın.
  7. POV'u değiştirmeyin. Bir bakış açısı seçin ve ona bağlı kalın. Üçüncü şahıs veya birinci şahıs ağzından yazıyorsanız, roman boyunca bu bakış açısını koruyun. Gillian Flynn'in Gone Girl'de yaptığı gibi, hangi karakterin ilgi odağı olacağını değiştirebilirsiniz. Sadece anlatı bakış açınızı tutarlı tutun.
  8. Düz karakterler oluşturmayınKarakterleriniz okuyucuyu bu anlatı yolculuğuna çıkaracak, bu yüzden onları inandırıcı kılmak için karakter gelişimine zaman ayırın. Kendinize gerçekte kim olduklarını sorun ve onları üç boyutlu hale getirmek için zengin bir iç yaşamla ete kemiğe büründürün. Hem ana karakterler hem de ikincil karakterler için arka planlar oluşturun. Bir arka plan, onu roman haline getirmeyebilir, ancak karakter kavisleri geliştirirken yazınızı bilgilendirmeye yardımcı olacaktır. Ana karakterler, aşk tutkuları, kötü adamlar olsun, her karakter ilginç hale getirilebilir ve derinlikle doldurulabilir.
  9. Tek başınıza düzenleme yapmayınYazmayı bitirdiğinizde, birkaç tur kendi kendinize düzenleme yapın. Hikayeyi şekillendirmeye başlayın ve yazım hatalarını ve dilbilgisini kendi başınıza düzeltin. Ancak bundan sonra romanınızı profesyonel bir editöre teslim etmek isteyeceksiniz . Ne tür bir düzenleyiciye ihtiyacınız olduğunu belirlemeniz gerekecek; bir geliştirme düzenleyicisi genel yapı ve içerik konusunda yardımcı olurken, bir kopya düzenleyici sözcükler ve cümleler üzerinde çalışacaktır. Romanınızın kelime sayısını bilin, böylece düzenleme için bir bütçe oluşturabilirsiniz.
  10. Kendi kendinize yayınlamaktan kaçınmayın. Kitabınızı çıkarmanın iki yolu vardır: Onu edebi ajanslardan satın alın veya kendi başınıza yayınlayın . Biçimlendirme yazılımı, web seminerleri ve kitap basan ve pazarlayan çevrimiçi perakendeciler gibi kendi kendine yayınlama sürecinde size yardımcı olacak çevrimiçi kaynaklar vardır. Küçük bir finansal yatırım gerektirecektir, ancak kendi kendine yayınlamayı deneyebilirsiniz.
  11. Hisse senedi sorgusu yazmayın. Edebi ajanslar ve yayınevleri aracılığıyla geleneksel yolu seçmeye karar verirseniz, öne çıkan harika bir sorgu mektubu yazmayı öğrenin. Yayıncılık şirketleri kitap satışlarıyla dolup taşıyor ve çoğu, hevesli romancılardan gelen okunmamış sorgu mektupları yığını olan rüşvet yığınına düşüyor. Kendinizi farklılaştırmanın yaratıcı bir yolunu bulun.
  12. Reddedilmenin sizi hayal kırıklığına uğratmasına izin vermeyinStephen King gibi çok satan yazarlar da dahil olmak üzere her yazar reddedildi. Ne yaparsan yap, seni üzmesine izin verme. Hikayeyi göndermeye devam edin ve yenilerini yazmaya devam edin.
  13. Okumayı unutmayın. Ödüllü yazar Joyce Carol Oates, kurgu kitap yazma konusunda şu tavsiyeyi veriyor: diğer yazarları okuyun. Okumak, kendi yazınızı bilgilendirebilir ve size hikaye yapısı hakkında bilgi verebilir. Kötü yazı bile bir hikayede ne yapmamanız gerektiğini size gösterebilir.
  14. Bırakma. Ayağa kalk, yürüyüşe çık, mola ver. Ama ne yaparsan yap, romanını bırakma. İhtiyacınız olan her şey içinizde: yaratıcılık, özveri ve bağlılık. İlk etapta yazmaya başlamanıza neden olan şeyi asla gözden kaçırmayın.
  15. Tek bir türe bağlı kalmayın. İlk romanını kuşandıktan sonra biraz dallara ayrılın. Konfor alanınızdan çıkmak ve yazınızı genişletmek için bilim kurgu veya gerilim gibi farklı türleri deneyin. Bir sonraki roman fikrinizin nereden geleceğini asla bilemezsiniz.

"Yaratıcı Yazma Nedir? Basit Tanım ve İpuçları" başlıklı yazı da ilginizi çekecektir diye düşünüyorum, okumak için lütfen buraya tıklayın...

 

 

 

Not: Bu blog www.saglikmemurundan.com Ana Sponsorluğunda faaliyetlerine devam etmektedir. Destek olmak için www.saglikmemurundan.com web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. 

Not2: Ücretsiz olarak hazırlamış olduğum içeriklere destek olmak isterseniz şayet blog içerisinde yer alan ilginizi çeken reklamlara tıklayabilirsiniz. Bu da beni maddi olarak desteklemeniz anlamına gelir. Destekleriniz için şimdiden teşekkürler. 

Not3: Yine bana destek olmak isterseniz aşağıda bulunan Kreosus bağlantısı aracılığıyla kendinizi zora sokmayacak bir meblağ ile bana destek olabilirsiniz. Bu hem beni yazma konusunda motive eder, hem de bu platformu süreç içerisinde tek işim olması için çok önemsiyorum. Siz de süreklilik arz etmesini istiyorsanız, dahası yazdıklarımdan keyif alıyorsanız beni bu şekilde destekleyebilirsiniz. 

Not4: Bir diğer destek aracı da E-kitaplarım. Bildiğiniz üzere almış olduğum karar neticesinde bundan sonra bu blog haricinde bir yerde yazmayıp, bunun yanı sıra basılı olarak da kitap yayımlamama kararı aldım. Şayet beni maddi olarak destek isterseniz E-kitaplarımdan satın alabilirsiniz. 

Buraya kadar sabredip okuduysanız çok teşekkür ederim. Saygı, selam ve muhabbetle...

Osman Coşkun

 

 

 

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ